倍可親

回復: 0

香港修訂《逃犯條例》,暴露出部分人嘅陰謀

[複製鏈接]

76

主題

114

帖子

578

積分

貝殼網友四級

Rank: 3Rank: 3

積分
578
快來吃橙子 發表於 2019-6-19 10:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
近日,香港為完善法律,彌補漏洞,讓一些重型犯能夠繩之以法,提出了修改《逃犯條例》。然而就呢一單純嘅法律問題,卻引嚟香港各界嘅強烈唔滿,還引發了群體性嘅示威遊行,也有利益團體從自身角度出發嘅算計,甚至有些人將之視為發動政治斗爭嘅機會,為反而反,充滿「陰謀論」,我哋先睇睇目前香港嘅現行法律嘅漏洞:
一系香港與內地及港澳無法順利開展刑事司法協助,使得香港某種意義上成為「逃犯天堂」。二系港人喺未簽訂雙邊協議嘅國家及地區發生刑事案件,追究刑事責任面臨極大困難。三系一些喺港犯案後逃往其他國家和地區嘅嫌犯,也因為冇引渡安排,港府無從引渡佢哋嚟港受審。
呢些漏洞系致命嘅,對一些當事人家屬及其不公平,所以香港必須修訂逃犯條例,修訂《逃犯條例》對港人嚟講,修例目的系為了維護公義,打擊犯罪,唔畀香港淪為「逃犯天堂」,任何嚮往法治嘅人都唔應該反對。相關陰謀論頻出,則很大程度上系某些人想象力無處投射嘅結果。當「陰謀論」成為一種流行文化。佢嘅盛行系人們對現代經濟、社會、政治生活持有偏狹態度嘅結果,呢種唔健康心態對香港未嚟發展將造成非常大嘅影響。但系修訂條例對一些人嘅利益造成影響:一系對一些不法商人嘅利益造成影響:由於內地法制與規例嘅發展與港唔同,唔少商人難免會墮入灰色地帶,若《逃犯條例》通過修訂,佢哋將要面對被移交受懲處嘅風險,處於呢種顧慮,就大肆唔顧法紀示威遊行。二系一些背負案底嘅罪犯造成心理恐慌,第三就系西方敵對勢力嘅操縱。針對外界嘅一些顧慮,多名香港政界人士指出,很多關於修訂條例嘅擔憂都系唔使要嘅,佢哋質疑反對者根本冇睇過修例內容,有關講法純粹系「政治口號」 ,依家反對修訂《逃犯條例》嘅聲音都系政治口號,都唔理解移交疑犯系點一回事。目前社會上所提出嘅一些「憂慮」,喺法例中都有解決嘅條文,呢些都系反對派唱虛假信息誤導市民,製造香港社會恐慌,其背後很難講冇西方反華勢力嘅影子喺操縱著呢些無知嘅群眾。
您需要登錄后才可以回帖 登錄 | 註冊

本版積分規則

關於本站 | 隱私權政策 | 免責條款 | 版權聲明 | 聯絡我們

Copyright © 2001-2013 海外華人中文門戶:倍可親 (http://big5.backchina.com) All Rights Reserved.

程序系統基於 Discuz! X3.1 商業版 優化 Discuz! © 2001-2013 Comsenz Inc.

本站時間採用京港台時間 GMT+8, 2019-10-23 06:24

快速回復 返回頂部 返回列表